De forskjellige brenningsgradene av kaffe, og hva gjør det med smaken?

For å forstå hvorfor kaffe smaker som det gjør og hva som påvirker smaken, må vi begynne med å forstå hvor kaffebønnen kommer fra.

Kaffebønnen kommer fra kaffeplanten, der selve kaffenbønnen er steinen på kaffe frukten, eller kaffebæret om du vil. På størrelse med en drue, er frukten grønn originalt, men rød, mørkrød eller gulrød når den er moden. Kaffen blir plukket for hånd når den er moden, for så å bli separert fra frukten. Her brukes det maskiner som river steinen ut av frukten. Når dette er gjort, tørkes steinen i solen til den er helt tørr. Dette kan ta opptil flere dager, avhengig av nedbør og vær generelt. Når kaffebønnen er tørket, sitter man igjen med det som blir kalt grønn kaffe, grønne kaffebønner. Dette er den råe kaffebønnen, altså det er denne kaffebønnen som blir brent til kaffen vi drikker. 

Forskjellig brenningsgrad av kaffe.

Når det kommer til brenningsgrad av kaffe, er det mest vanlig å kalle de lys, medium og mørk brent. Kaffe brent i Norge er gjerne lysere brent enn andre steder i verden. 

Selve brenningen 

Når man brenner kaffebønnene brukes det ofte en jevn varme på ca. 200 grader der bønnene er i konstant bevegelse. Dette er for å få en jevn og fin brenning på alle bønnene. 

Hvordan endrer brenningen smaken?

Når man brenner bønnene vil smaken også påvirkes. Jo mer man brenner bønnene, jo mer fyldig smak vil man få. Der den lyse, lette brenningen gir en mer fruktig smak som holder på en del av smaken fra selve bæret, vil den mørke hardere brenningen ta det mer bort, og gi en mer røkt og brent smak naturligvis. De mer brente bønnene gir da ofte en sterkere smak, som er mer bitter og aromatisk. 

Etter å ha gått igjennom de mest vanlige betegnelsene, må det også nevnes at det finnes andre grader av brenning. Ofte har hvert enkelt brenneri sin egen type kaffe, der de brenner bønnene både mer og mindre enn vanlig. Dette er ofte for å skape sin egen smak, og ha et varemerke ingen andre har.